Helft onlinewinkelaars heeft klachten

Helft onlinewinkelaars heeft klachten

Van de Nederlanders die weleens online winkelen heeft de helft klachten. Mensen vinden het vooral vervelend dat pakketjes te laat worden bezorgd. Een derde klaagde hierover, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgezocht op basis van onderzoek onder duizenden mensen.

Het gaat om een toename vergeleken met een paar jaar terug. In 2015 zei nog 40 procent problemen te hebben ervaren met onlineaankopen.

Online winkelen neemt toe 

Nederlanders kopen überhaupt steeds vaker en meer via internet. Dit jaar heeft ongeveer 79 procent van de twaalfplussers in het land (11,8 miljoen mensen) iets online gekocht. Dat was vier jaar geleden nog 70 procent.

Vooral voor het kopen van kleding of sportartikelen nemen veel mensen hun toevlucht tot webwinkels. Ook reizen, vakanties en kaartjes voor evenementen kopen mensen vaak online. Maaltijden bestellen bij een restaurant, fastfoodketen of een organisatie die maaltijden bezorgt, wordt ook door steeds meer mensen gedaan.

Privacy reden om niet online te shoppen

Toch zijn er ook nog veel Nederlanders die niets kopen bij webshops. Vier op de vijf van hen gaven hiervoor als belangrijkste reden dat ze liever een echte winkel bezoeken, bijvoorbeeld om het product in het echt te zien. Bijna drie op de tien waren bezorgd over de veiligheid en privacy en wilden geen creditcard- of persoonlijke gegevens afgeven. Ruim een kwart zei niet te weten hoe het moet.

Bekijk alle resultaten van het onderzoek.

Onderzoeken Radar 

Radar heeft eerder zelf onderzoeken uitgevoerd naar online winkelen. Wat zijn redenen om online winkelen te verkiezen boven een fysieke winkel? Wat vindt men van contact met een klantenservice via WhatsApp? En hoeveel Nederlanders breken hun bestelling af als het verplicht is om een account aan te maken? 

Bron: ANP 

Ook interessant