Helft ouderen laat aanvulling AOW schieten

Helft ouderen laat aanvulling AOW schieten

Van alle ouderen die er recht op hebben, laat de helft een aanvulling op de oudedagsvoorziening AOW links liggen. Ze vragen deze zogenoemde AIO niet aan. Het gaat om tienduizenden huishoudens onder bijstandsniveau, vooral personen tussen de 70 en 80 jaar of zonder migratieachtergrond.

Dat maakte de Algemene Rekenkamer, die de uitgaven van het Rijk toetst, bekend. De waakhond wil nu dat de overheid er alles aan doet dat rechthebbenden alsnog hun geld krijgen. Maar het verantwoordelijke ministerie van Sociale Zaken is 'niet helder' over een oplossing, aldus de Rekenkamer.

Gegevens betrokkenen niet gedeeld wegens privacywetgeving

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is uitvoerder van de AOW en spant zich volgens de waakhond in om meer ouderen gebruik te laten maken van de regeling. Maar de SVB heeft gegevens nodig van uitkeringsinstantie UWV en de Belastingdienst om de betrokkenen op te sporen. Volgens de minister is dat vanwege de privacywetgeving niet mogelijk.

Reactie ouderenbond ANBO

De ANBO vindt het 'zorgelijk' dat onduidelijk is waarom veel ouderen de aanvulling op de oudedagsvoorziening niet aanvragen. De ouderenbond vermoedt dat het onder meer gaat om mensen die laaggeletterd zijn of analfabeet en dus niet weten hoe ze de regeling aan moeten vragen of de informatie van de SVB niet begrijpen. Ook houdt de ANBO er rekening mee dat mensen die niet digitaal actief zijn geen aanvulling aanvragen. 'Wat de oorzaak ook is, wij vinden dat dit goed uitgezocht moet worden', stelt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Bron: ANP

Ook interessant