background branding

Helft teken draagt ziekteverwekkers

teken-ziekten-311017.jpg

Ongeveer de helft van alle teken in Nederland draagt één of meerdere ziekteverwekkers met zich mee, concluderen twee onderzoekers van gezondheidsinstituut RIVM die deze week promoveren. Bovendien neemt het aantal gevallen van de ziekte van Lyme en andere ziekten die teken overbrengen toe.

De onderzoekers stellen ook vast dat veel infecties van tekenbeten in de kliniek niet goed onderscheiden kunnen worden. Vaak zorgen de bacteriën, parasieten en virussen namelijk voor symptomen die ook onterecht voor de ziekte van Lyme kunnen worden gezien.

Volgens Agnetha Hofhuis, een van de onderzoekers, is het aantal gevallen van de kenmerkende ‘rode ring’ op de huid na een tekenbeet tussen 1994 en 2014 verviervoudigd.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ontdekte eerder al nieuwe ziekteverwekkers in teken die hersenvliesontsteking veroorzaken.

Letten op neveninfecties

Beide promovenda doen als aanbeveling dat behandelend artsen moeten letten op mogelijke neveninfecties bij de verdenking op de ziekte van Lyme. Ook pleiten ze voor de ontwikkeling van nieuwe laboratoriumtests om ziekten die door teken worden overgedragen, anders dan de ziekte van Lyme, te kunnen identificeren.

Jaarlijks lopen Nederlanders meer dan een miljoen tekenbeten op.Zo kun je tekenbeten vermijden en behandelen

Bron: ANP