toggle menu

'Helmplicht en snelheidscontroles voor fietsers'

'Helmplicht en snelheidscontroles voor fietsers'

De ANWB wil dat minister Schultz van Infrastructuur en Milieu actie onderneemt om het aantal verkeersongevallen terug te dringen. Zo moeten er meer snelheidscontroles komen en een helmplicht voor snorfietsers en fietsers worden ingevoerd.

De ANWB luidt samen met verkeersonderzoeksbureau SWOV de noodklok over de situatie. 'Schultz moet zich realiseren dat ze aan de bak moet. Ernstig gewonden hebben een effect van jaren en jaren op gezinnen', aldus directeur algemeen ledenbelang Ferry Smith van de ANWB vrijdag in het AD.

Schultz wil dat het aantal ernstig gewonden in het verkeer in 2020 daalt tot onder de 10.600. Die doelstelling is volgens SWOV met 18.800 gewonden in 2013 niet realistisch. SWOV presenteert vrijdag een rapport met diverse maatregelen, zoals helmplicht, om de doelstellingen alsnog te halen.

Update 14:17 uur: Schultz wil fietshelm niet verplichten

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ziet niets in een helmplicht voor (snor)fietsers. Dat zei ze vrijdag in een reactie op een studie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Ze wil wel kijken hoe ze het dragen van fietshelmen kan stimuleren, maar het blijft vrijwillig.

'Onveilige plekken aanpakken'

De studie komt met achttien voorstellen. We moeten hieruit een 'paar verstandige maatregelen kiezen', aldus Schultz. Daarbij wordt overwegend gekeken naar provinciale en gemeentewegen. Ze wil vooral de veiligheid voor fietsers verbeteren. Dat kan volgens haar bijvoorbeeld door onveilige plekken aan te pakken en op sommige plekken beter op snelheid van auto's te controleren.

Bron: ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant