toggle menu

HEMA bereikt akkoord met schuldeisers

HEMA bereikt akkoord met schuldeisers

HEMA heeft een akkoord bereikt met schuldeisers over het verlagen van de schulden. Volgens het winkelbedrijf betekent de overeenkomst dat obligatiehouders in ruil voor het verlagen van de schuld alle aandelen in handen krijgen. Door de regeling neemt de schuldpositie van HEMA met 450 miljoen euro af tot 300 miljoen euro. De rol van miljardair Marcel Boekhoorn, die HEMA in 2018 overnam, is daarmee voor nu uitgespeeld.

Eerdere onderhandelingen

De schuldeisers hadden enige tijd geleden hun voorstel gedaan om HEMA over te nemen in ruil voor het kwijtschelden van een deel van hun vorderingen. Boekhoorn wilde de controle niet kwijt en besloot een tegenbod te doen, maar kwam er niet uit met de schuldeisers. HEMA besloot daarop de eigen onderhandelingen met de geldschieters door te zetten om zo het bedrijf te redden.

'Belangrijke stap'

Volgens HEMA-topman Tjeerd Jegen vormt de overeenkomst een belangrijke stap op weg naar het weer financieel gezond maken van het bedrijf. Het was volgens hem al lange tijd bekend dat een oplossing moest worden gevonden voor de 'loden last' van de schulden waarmee HEMA sinds 2014 kampte. Door de deal met de schuldeisers wordt alleen al de rentelast van het bedrijf jaarlijks met 20 miljoen euro verlaagd naar circa 30 miljoen euro. Verder wordt de kaspositie van HEMA versterkt door de uitgifte van een nieuwe obligatielening van 42 miljoen euro.

Coronacrisis

Volgens Jegen hebben de problemen als gevolg van de coronacrisis de noodzaak om tot een oplossing te komen voor de schuldenproblematiek versneld. Voor het hele jaar gaat HEMA uit van een omzetdaling van 12,6 procent. Daarbij zal het bedrijfsresultaat naar verwachting bijna 57 procent lager uitvallen.

Afronding

De centrale ondernemingsraad heeft al zijn fiat gegeven aan de deal. HEMA streeft ernaar om de overeenkomst in de komende maanden af te ronden. Verdere mededelingen zullen op een later moment worden gedaan. Jegen bedankte in een toelichting ook de inspanningen die Boekhoorn met zijn investeringsvehikel Ramphastos heeft gespeeld sinds de overname.

Vakbond CNV blij met ontwikkelingen

Vakbond CNV Vakmensen is blij met de ontwikkelingen bij winkelbedrijf HEMA. Volgens de bond was doorgaan op de huidige voet geen optie, wijzend naar de grote schuldenlast die de vernieuwingsdrang bij HEMA in de weg zat. Volgens FNV ligt er nu een rol voor de politiek weggelegd door de invoering van een HEMA-wet. Daarmee moet volgens de bond worden voorkomen dat het bedrijf in de toekomst weer wordt kaalgeplukt door investeerders.

(Her)winnen van marktaandeel

Volgens CNV is het ook goed nieuws dat de nieuwe eigenaren hun vertrouwen hebben uitgesproken in de bedrijfsstrategie en zich daaraan hebben verbonden. 'Dit houdt in dat de onderneming zich kan richten op winnen of herwinnen van marktaandeel', aldus CNV-bestuurder Martijn den Heijer. 'Dat is een gunstig uitgangspunt voor de werkgelegenheid bij HEMA, al is uiteraard nog niet bekend welke gevolgen de uitbreiding van de onlineactiviteiten daarop heeft.'

CNV wil op korte termijn met HEMA praten over de toekomstplannen van het bedrijf en wat dit voor medewerkers kan betekenen.

FNV: Hema nu stuk gezonder

Ook FNV benadrukt dat de HEMA met de verlaging van de schulden er nu een stuk gezonder voor staat. De bond wijst er wel op dat schuldeisers die niet bij de maandag gesloten deal betrokken zijn, nog steeds een gegarandeerd rentepercentage afdwingen. Tegelijkertijd wordt er ook weer een nieuwe lening uitgegeven.

Klassiek model

De FNV wil dat de HEMA toe gaat naar een 'klassiek model', waarbij de eigenaren een deel van de winst krijgen, nadat de kosten zijn betaald. Daarmee zou HEMA ook beter in staat zijn om medewerkers 'fatsoenlijk' te belonen.

Bron: ANP

Ook interessant