Hepatitis E rukt op

Hepatitis E rukt op

Bloedbank Sanquin constateert steeds vaker hepatitis E in Nederland. Een ruime Kamermeerderheid wil dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) onderzoek doet naar het oprukkende virus. Dat meldt het televisieprogramma Brandpunt dinsdag.

Gevaar

Deskundigen vinden dat de oprukkende infectieziekte, vergelijkbaar met BSE of Q-koorts, een gevaar vormt waar de overheid op korte termijn een onderzoek naar moet instellen, aldus het KRO-NCRV-programma. Zij vermoeden dat het virus in de toekomst kan muteren en dan ook van mens tot mens overslaat. Het zijn vooral verzwakte mensen die ernstig ziek worden door besmetting met het hepatitis E-virus. Het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam telde de afgelopen drie jaar negentig besmettingsgevallen. Tien van hen zijn inmiddels overleden.

Virus volgen

'Het is in het belang van de volksgezondheid dat we dit virus volgen', zegt Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut in het programma. 'Het gekissebis tussen wetenschappers moet stoppen en de PvdA gaat de minister vragen onderzoek te doen naar de huidige situatie', zegt PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert. Oppositiepartijen SP, PVV, PvdD en CDA sluiten zich hierbij aan.

Bron: ANP MediaWatch / Brandpunt

Ook interessant