toggle menu

Herkeuring rijbewijs ADHD'ers kan van tafel

Herkeuring rijbewijs ADHD'ers kan van tafel

Mensen met ADHD hoeven zich niet opnieuw medisch te laten keuren als ze hun rijbewijs willen vernieuwen. Dat schrijft de Gezondheidsraad dinsdag in een advies aan minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Schultz had, in afwachting van het advies van de Gezondheidsraad, de regels vorige zomer al versoepeld.

Radar besteedde in januari 2013 al aandacht aan mensen met ADHD en hun rijbewijs. In deze uitzending kwam naar voren dat een meerderheid van de Tweede Kamer voor afschaffing was op de dure periodieke keuringen. Op verzoek van de Tweede Kamer heeft toen de Gezondheidsraad prioriteit gegeven aan een advies over de verplichte herkeuring voor een stabiele aandoeningen zoals ADHD.

De keuring moet volgens de Gezondheidsraad wel blijven bestaan als mensen met ADHD voor het eerst een rijbewijs aanvragen, omdat er aanwijzingen zijn dat deze aandachtsstoornis de rijvaardigheid negatief kan beïnvloeden. Mogelijk hebben ADHD'ers hun aandacht niet goed bij de weg of reageren ze impulsief of agressief. Hun risico op ongelukken ligt hierdoor hoger, stelt het adviesorgaan. Dit verschilt overigens van persoon tot persoon.

Wel is het zo dat het risico op ongelukken vermindert naarmate de bestuurder meer rijervaring opdoet. Omdat ADHD niet in ernst toeneemt, vindt de Gezondheidsraad een herkeuring niet nodig. De herkeuring is overigens pas echt definitief van tafel als de minister daartoe besluit.

De SP, die al langer strijdt voor het afschaffen van de herkeuring voor ADHD'ers, is blij met het advies van de Gezondheidsraad. 'Nu is het zaak dat de minister hier snel werk van maakt en de herkeuringen voor mensen met ADHD snel tot het verleden laat behoren', aldus Kamerlid Farshad Bashir. Hij verwacht dat Schultz zo snel mogelijk een voorstel voor een wetswijziging naar de Kamer stuurt.

Bron: ANP / TROS Radar

Gerelateerd

Ook interessant