toggle menu

Herkeuring rijbewijs om autisme vervalt

Herkeuring rijbewijs om autisme vervalt

Mensen met autisme hoeven zich niet meer te laten keuren als ze hun rijbewijs willen verlengen. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) kondigt donderdag aan dat zij het advies van de Gezondheidsraad volgt om voor deze groep de standaard periodieke herkeuring te laten vervallen.

Schultz streeft ernaar de wijziging per 1 oktober te laten ingaan, zo schrijft ze de Tweede Kamer.

Radar besteedde in januari 2013 aandacht aan mensen met ADHD en hun rijbewijs. In deze uitzending kwam naar voren dat een meerderheid van de Tweede Kamer voor afschaffing was op de dure periodieke keuringen.

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft de Gezondheidsraad toen prioriteit gegeven aan een advies over de verplichte herkeuring voor een stabiele aandoeningen zoals ADHD. Minister Schultz van Haegen heeft nu bekend gemaakt de periodieke herkeuring ook voor autisten te laten vervallen.

Het laten vervallen van de herkeuring van mensen met autisme, heeft volgens de Gezondheidsraad geen gevolgen voor de verkeersveiligheid, aangezien de ziekte niet erger wordt in de loop der tijd.

Medische keuring

Wanneer het eerste rijbewijs wordt aangevraagd, moet er nog wel een medische keuring plaatsvinden. En een onafhankelijk deskundige kan het CBR in uitzonderlijke gevallen wel adviseren om na enkele jaren nog een herkeuring te doen.

Bron: ANP / TROS Radar

Ook interessant