Hiaten in mobiel bereik lastig op te lossen

Hiaten in mobiel bereik lastig op te lossen

Gemeenten waarin nu geen optimale dekking is voor mobiele telefoons, moeten meer met telecomproviders samenwerken om deze witte plekken aan te pakken.

Dat vinden providers als KPN en Vodafone die woensdag meldden dat het tot nu toe lastig is om de laatste hiaten in het bereik op te lossen. Er zijn technische oplossingen maar lokaal beleid of bezwaren van omwonenden leiden er soms toe dat er bijvoorbeeld geen zendmasten mogen worden geplaatst.

Problematisch voor zorg en werk

Dat kwam naar voren in de Tweede Kamer waar burgemeesters, gedupeerden en telecomproviders hun zegje mochten doen over de problemen met het mobiel bereik. Daardoor kunnen mensen soms het noodnummer 112 niet bellen, waardoor hulpverlening te laat wordt ingeschakeld wordt. Maar er zijn ook veel klachten van mensen die telefonisch niet bereikbaar zijn voor hun klanten of patiënten. Vooral in Winterswijk en in de Bommelerwaard zijn flinke problemen.

'Speldenknoppen door heel Nederland'

Volgens Joost Farwerck van de raad van bestuur van KPN is er nu een dekking van 99,2 procent in Nederland. De 0,8 procent aan witte plekken zijn verdeeld over heel Nederland, maar vooral in de grensregio's. 'Soms gaat het om speldenknoppen, zei hij, maar die zijn allemaal bekend en bij ons in beeld. We werken aan een oplossing', zei Farwerck. Een echte 100 procentsdekking is volgens hem het streven, maar dat is lastig.

De burgemeesters van Hardenberg en Dinkelland lieten weten dat ze snel om de tafel gaan met de providers.

Bron: ANP

Ook interessant