H&M stopt met productie angorakleding

H&M stopt met productie angorakleding

H&M stopt per direct met de productie van producten waar angorawol van konijnen in verwerkt is. Maandag lieten we nog zien dat angorakonijnen in China ruw geplukt worden voor deze wol. Dit bleek uit undercover opname van dierenrechtenorganisatie PETA op tien angoraboerderijen in China.

PETA maakte tussen juni en september undercover opnamen op tien Chineze angoraboerderijen. De vrijwilligers kwamen terug met beelden van konijnen die vastgebonden op een tafel liggen en gillen van de pijn als hun vacht van het lijf gerukt wordt. Boeren gaven toe dat ruim de helft van de konijnen geen twee jaar oud wordt door deze behandeling.

China is de grootste producent van angora met een marktaandeel van negentig procent. Maandag gaven enkele kledingketen nog aan dat hun angorakonijnen wel een goed leven hebben en zeker niet geplukt worden. H&M en WE Fashion hebben reeds aangegeven voorlopig te stoppen met de inkoop van angora.

H&M

Kledingketen H&M stopt per direct met de productie van alle producten met angora totdat zij er zeker van zijn dat hun 'Product Policy' wordt opgevolgd. Consumenten die bezorgd zijn en hun kleding met angora willen terugbrengen, krijgen het volledige aankoopbedrag terug.

'H&M accepteert het niet dat dieren slecht worden behandeld. We staan alleen producten van haar van angorakonijnen toe van boerderijen met een goede veehouderij', zo meldt Fashion United namens de winkelketen op hun site. H&M geeft aan grondiger te inspecteren bij boerderijen met angorakonijnen.

WE Fashion

Ook WE Fashion heeft via hun Facebook-pagina aangegeven dat zij voorlopig geen nieuwe producten met angora inkopen. WE Fashion geeft in een reactie aan te stoppen met de inkoop totdat 'onafhankelijke audits van de betreffende boerderijen hebben uitgewezen dat de productie van angora niet gepaard gaat met enig dierlijk lijden'.

Update (17:00)

C&A

Ook C&A heeft laten weten te stoppen met het inkopen van kleding met angorawol totdat er meer duidelijkheid is over 'deze beschuldigingen'.

Bron: Fashion United / TROS Radar / ANP

Ook interessant