Hoe ambachtelijk zijn deze producten?

Hoe ambachtelijk zijn deze producten?

'Ambacht, volgens oud-Hollands slagersrecept', 'Ambachtelijke poffertjes', 'Ambachtelijke zeezout & zwarte peper chips': in de supermarkt staan de schappen vol met producten die worden aangeprezen met het woord 'ambachtelijk'. Maar zo ambachtelijk zijn die producten vaak helemaal niet, concludeert de Consumentenbond.

E-nummers

Kopers van 'ambachtelijke producten' denken vaak aan authentieke ingrediënten en handwerk, en niet aan fabrieksproductie en E-nummers, zegt de bond.

Kantel het scherm van je mobiele telefoon om de volledige afbeelding te zien.

  • De chips van Albert Heijn met het stempel 'ambachtelijk' blijkt uit uipoeder, gistextract en aroma's te bestaan.
  • In de 'authentieke' yorkham van COOP zit juist minder vlees. De ham bevat bovendien E-nummers en aroma.

  • De 'ambachtelijke' eierkoeken van Jumbo lijken erg veel op de 'gewone' schoteleierkoeken, alleen betaal je voor de 'autentieke' variant 18 eurocent meer (per verpakking van vier). Jumbo laat op Twitter weten dat deze eierkoeken 'in de winkel geschept en afgebakken' worden.

Uit de handel

Na vragen van de Consumentenbond heeft Lidl inmiddels 'ambachtelijke' poffertjes uit de handel genomen. De 'ambachtelijke eiersalade' is ook niet meer te koop bij Aldi, en bij Albert Heijn vind je geen 'ambachtelijke' tartaar meer.

Heb jij thuis nog producten waar 'ambachtelijk' op staat, maar die in een fabriek zijn gemaakt en waar E-nummers inzitten? Stuur een foto naar radar.social(at)avrotros.nl (vervang de (at) voor een @).

Bron: Consumentenbond / NOS

Ook interessant