toggle menu

Hoge werkdruk en doorgeslagen flexibiliteit in kinderopvang

Hoge werkdruk en doorgeslagen flexibiliteit in kinderopvang

Medewerkers in de kinderopvang zijn te veel bezig met administratief werk. Ze willen meer zekerheid over hun werkuren en meer uren werken. De werknemers zijn over het algemeen erg tevreden over de inhoud van hun werk, maar de 'doorgeslagen flex en de werkdruk is ze een doorn in het oog', stelt FNV Zorg & Welzijn in een rapport.

De FNV vindt dat de 'flexverslaving' van de werkgevers moet stoppen. Uit het rapport blijkt dat niet alleen werknemers, maar ook werkgevers stress ervaren door de flexibiliteit in de opvang. Bij organisaties waar meer flexibiliteit zit in de contractvormen, wordt een hogere werkdruk ervaren.

Wat de werkdruk ook erg verhoogt, zijn de taken die niet direct te maken hebben met het werk met de kinderen, zoals administratie en schoonmaakwerk. Volgens de FNV werden deze uren vroeger apart ingeroosterd, maar zijn de 'taakuren' nu wegbezuinigd. Pedagogisch medewerkers moeten deze klusjes opknappen, wat ten koste gaat van de aandacht voor de kinderen. De vakbond wil in de komende cao-onderhandelingen weer afspraken maken over een realistisch aantal taakuren. De cao Kinderopvang loopt tot 1 januari 2018 en geldt voor 80.000 medewerkers.

Aan dit onderzoek deden 1015 medewerkers en 690 werkgevers mee.

Bron: ANP / FNV Zorg & Welzijn

Ook interessant