Hogere studierente waarschijnlijk niet doorgevoerd in Eerste Kamer

Hogere studierente waarschijnlijk niet doorgevoerd in Eerste Kamer

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de verhoging van de rente op studieleningen. In de Eerste Kamer kan het voorstel vermoedelijk niet op een meerderheid rekenen. Senator Anne-Wil Duthler, die onlangs uit de VVD-fractie werd gezet, stemt volgende week waarschijnlijk tegen het wetsvoorstel. Zonder haar hebben de coalitiepartijen geen meerderheid.

Het kabinet wil de rente op studieleningen vanaf volgend jaar baseren op de tienjaarsrente in plaats van de vijfjaarsrente. De hogere renteopbrengsten moeten bijdrage aan de houdbaarheid van de overheidsfinanciën. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven verdedigde het voorstel dinsdag in de senaat.

Duthler heeft twijfels over de noodzaak van het wetsvoorstel en over de effecten op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. 'Veel van die twijfels zijn door de minister niet weggenomen', aldus de senator. De kans dat Van Engelshoven alsnog met overtuigende antwoorden komt, acht zij 'eerlijk gezegd niet heel groot'. 

Gebrek aan draagvlak in de Eerste Kamer

De problemen voor Van Engelshoven werden nog verder vergroot door haar eigen partij D66. Ook senator Alexander Rinnooy Kan liet weten dat hij nog altijd 'grote zorgen' heeft over het wetsvoorstel, dat hoe dan ook niet op enige steun kan rekenen van de oppositie.

De minister zei het gebrek aan draagvlak in de Eerste Kamer te zullen bespreken in het kabinet. Zij laat weten wat daarvan de uitkomst is voordat de senaat volgende week dinsdag stemt over het wetsvoorstel.

Petitie tegen renteverhoging

De petitie tegen de verhoging van de rente op de studielening krijgt veel steun. Momenteel is de petitie al door 112.657 mensen ondertekend.

Lees meer over de petitie

Waar moet je aan denken als je geld leent voor je studie?

Lees meer over de studielening

Bron: ANP

Ook interessant