Honderden nepsites met namen van bekende merken

Honderden nepsites met namen van bekende merken

Minstens 675 sites doen zich - ten onrechte - voor als groot Nederlands merk. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Hoe herken je een nagemaakte site of nepwebshop?

Cybercriminelen hebben het vooral gemunt op de financiële sector. SIDN vond voor merken uit deze branche (banken, financiële dienstverleners en verzekeringen) gemiddeld zo'n 18 phishingdomeinnamen.

Nepwebshops

Ook webshops worden nagemaakt. Radar en Opgelicht?! waarschuwen regelmatig voor nepvarianten van onder meer online winkels van de Media Markt, Dixons en Babboe. Wanneer je bestelt bij zo'n namaakwinkel kan het zijn dat je product niet geleverd wordt of dat je een imitatie-merk krijgt.

Fraudehelpdesk heeft in de eerste helft van dit jaar 250 meldingen gehad van mensen die na een bestelling bij een webshop niets ontvingen.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen?

  1. Betaal bij voorkeur met creditcard of Paypal, je aankoop is dan in veel gevallen verzekerd;
  2. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn... is dat het vaak ook. Ga voor redelijke prijzen;
  3. Zoek de webshop op via Google;
  4. Betaal bij voorkeur niet vooraf;
  5. Mailtje ontvangen over een verlopen betaalpas? Een geblokkeerde rekening? Het gaat vermoedelijk om een phishingbericht. Twijfel je aan de echtheid van een mail? Neem contact op met de afzender volgens de contactgegevens die je zelf vindt;
  6. Opgelicht?! meldt regelmatig nepwebshops. Download de app op meldingen te ontvangen.

Meer tips via Fraudehelpdesk.

Bron: Fraudehelpdesk / SIDN

Ook interessant