'Honderden panden in Nederland zijn brandonveilig'

'Honderden panden in Nederland zijn brandonveilig'

Honderden, zo niet meer dan duizend, Nederlandse panden zijn een groot veiligheidsrisico als er een brand uitbreekt, zegt emeritus hoogleraar Jos Lichtenberg van de TU Eindhoven. In het vakblad Gevelbouw schrijft hij over zijn bevindingen op basis van een steekproef in Eindhoven. 

Uit de steekproef blijkt dat zo'n 35 gebouwen in de lichtstad, ongeveer tien procent, mogelijk brandonveilig zijn. Op basis van deze steekproef maakt Lichtenberg de schatting dat in heel Nederland honderden gebouwen zijn die een groot risico lopen bij branduitbraak. 

Grenfell-toren 

De discussie over de brandveiligheid van Nederlandse gebouwen ontstond ruim twee jaar geleden, vlak na de grote brand in de Londense woonwijk Kensington (Zie afbeelding). Nadat een koelkast op een van de onderste verdiepingen vlam vatte, stond de bijna 70 meter hoge Grenfell-toren binnen een half uur in lichterlaaie. Met 72 doden en 77 gewonden als gevolg.  

Onderzoeken wijzen de brandbare materialen in de gevel aan als voornaamste oorzaak van de ramp. Diezelfde materialen worden ook gebruikt om Nederlandse gevels te isoleren. Op welke schaal precies, probeert het ministerie van Binnenlandse Zaken sinds november vorig jaar te achterhalen.

'Veiligheid die niet serieus genomen wordt'  

Lichtenberg is niet tevreden met hoe het onderzoek naar brandonveilige gebouwen verloopt. Het onderzoek is al een jaar bezig, maar er is tot nu nog niks concreets uitgekomen. Hij spreekt van ‘veiligheid die niet serieus genomen wordt’ en ziet het als ‘algehele laksheid’.

Lichtenberg roept de overheid op in actie te komen. 

Bron: ANP Mediawatch / Trouw
 

Ook interessant