toggle menu

Hoog-risicohonden bijten vaker, blijkt uit analyse politieregistraties

Hoog-risicohonden bijten vaker, blijkt uit analyse politieregistraties

'Hoog-risicohonden' zijn vaker betrokken bij bijtincidenten dan andere honden. Met de hoog-risicohonden worden vooral bulldogs of staffordachtige honden en kruisingen daarvan bedoeld. Deze honden brengen vaker ernstige schade aan andere honden en mensen. Dit blijkt uit de fenomeenstudie 'Hoog-risicohonden, een bijtend probleem?' van Bureau Beke en de Universiteit Utrecht.

Uit een analyse van meer dan 400 politieregistraties wordt geconstateerd dat herdershonden relatief vaak naar voren komen bij doodgebeten katten en schapen. De hoog-risicohonden gaan voornamelijk achter soortgenoten en mensen aan. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Hondenbescherming kan dat te maken hebben met de erfelijke basis van de hond. Herdershonden zijn jachthonden en de agressie van hoog-risicohonden kan mogelijk verklaard worden doordat zij van oorsprong gebruikt zijn voor hondengevechten.

Wat nog meer opvalt uit het rapport, is dat de houders van de risicohonden gemiddeld jong zijn. Jongeren tussen de veertien en vijfentwintig jaar zien deze dieren als een statusverhogend 'instrument'. 'Een verplichte cursus voordat men aan een hond begint en meer educatie voor jongeren is echt hard nodig. Educatie en vroeg ingrijpen weert beschadigende bijtincidenten uit onze samenleving geeft de hond weer zijn vertrouwde rol als maatschappelijke meerwaarde', aldus de Hondenbescherming.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant