toggle menu

'Horeca heeft nog 2 jaar om rookruimtes te sluiten'

'Horeca heeft nog 2 jaar om rookruimtes te sluiten'

Het kabinet wil de horeca nog circa twee jaar de tijd geven om alle rookruimtes definitief te sluiten. Bronnen in Den Haag bevestigen een bericht van De Telegraaf van die strekking.

Sinds 2008 geldt een rookverbod in de horeca. Alleen in speciaal aangewezen rookruimtes mag nog worden gerookt. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde medio februari evenwel dat ook die rookruimtes dicht moeten, in een rechtszaak die was aangespannen door de antirookvereniging Clean Air Nederland (CAN).

'Niet-rokers voelen sociale druk'

Niet-rokers in horecagelegenheden kunnen volgens het hof sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid zal cassatie aankondigen tegen dat arrest, maar doet dat vooral om tijd te winnen voor een overgangsregeling. Anders hadden alle rookruimtes per direct op slot gemoeten en dat zou veel caféhouders met grote problemen opzadelen.

Horecaondernemers hebben geïnvesteerd in rookruimten

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ingenomen met het voornemen van Blokhuis. 'Wij zijn blij als de Staat in cassatie gaat tegen de uitspraak om rookruimten in de horeca te verbieden. Wij hebben hier bij de staatssecretaris ook op aangedrongen. De gevolgen van die uitspraak zouden immers enorm groot zijn. Niet alleen voor horecaondernemers die hebben geïnvesteerd in rookruimten, maar ook voor rokende gasten die door de uitspraak per direct letterlijk op straat zouden komen te staan', aldus Robèr Willemsen, de voorzitter van KHN in een reactie.

Concrete plannen voor een milder overgangsregime volgen waarschijnlijk voor de zomer. Daarvoor zal ook de branche zelf worden geraadpleegd.

Blokhuis: Afschaffing van rookruimtes in overleg

De afschaffing van de rookruimtes in de horeca de komende twee jaar zal in zorgvuldige stappen gebeuren, dus in overleg met de horeca. Het moet met draagvlak, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid).

De bewindsman wil dat er een einde komt aan de rookruimtes, maar vindt wel dat de overheid dat zorgvuldig moet doen. Hij zal zich dan ook niet neerleggen bij een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, dat onlangs bepaalde dat alle rookruimtes direct dichtmoeten.

'Ik voer een oorlog tegen het roken, maar wel een zorgvuldige oorlog', aldus de staatssecretaris. 'Het moet in ons tempo. Ik wil met de horeca in overleg hoe we dat fatsoenlijk kunnen afbouwen.'

Sinds 2008 geldt een rookverbod in de horeca. Alleen in speciaal aangewezen rookruimtes mag nog worden gerookt. Blokhuis kijkt ook naar de sluiting van rookruimtes in bijvoorbeeld bedrijven, maar daar koppelt hij nog geen termijn aan.

Bron: ANP / De Telegraaf

Meer over:

Ook interessant