toggle menu

Horeca open, mondkapje in ov: nieuwe maatregelen vandaag van kracht

Horeca open, mondkapje in ov: nieuwe maatregelen vandaag van kracht

De langverwachte versoepelingen van de maatregelen gaan vandaag in. Zo kun je weer naar het terras en gaan de middelbare scholen gedeeltelijk open. Ook is het vanaf vandaag verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. 

Het kabinet heeft met de zogenaamde 'routekaart coronamaatregelen' een plan opgesteld voor hoe de samenleving weer op gang moet komen. De versoepelingen van vandaag zijn een eerste grote stap richting het leven dat we gewend zijn. 

Horeca, theaters, musea en bioscopen weer open

Wie weer eens een hapje of drankje buiten de deur wil doen, kan vanaf maandag weer terecht in een restaurant, café of op een terras. Ook verwelkomen musea, bioscopen en sommige theaters weer publiek. Bezoekers kunnen er vanaf het middaguur terecht.

Terug naar de situatie van voor de uitbraak van het coronavirus is nog niet aan de orde. Zo gelden er strikte regels voor de heropening van eet- en drinkgelegenheden, bioscopen en theaters. Ze mogen de komende maand niet meer dan dertig bezoekers ontvangen, vanaf 1 juli wordt dat mogelijk opgeschroefd naar honderd personen.

Wie naar een museum wil, moet vooraf online een kaartje kopen en reserveren voor een tijdvak. 

Lees ook: Hoe gaan bioscopen en theaters open voor dertig mensen?

Openbaar vervoer

Reizigers in de trein, bus, metro en tram moeten een mondkapje dragen. Ook op veerponten moeten mensen er eentje op.

In de stations en op de perrons hoeven reizigers hun mondkapje nog niet op te hebben. Daar geldt wel de regel dat zij onderling anderhalve meter afstand moeten bewaren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Omdat dat in de trein, bus, metro, tram of pont vaak niet kan, is een mondkapje daar wel verplicht.

Alles wat je moeten over reizen met het openbaar vervoer vanaf 1 juni

Middelbare scholen heropenen deuren

Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen vanaf 2 juni weer leerlingen ontvangen. Zo moet de heropening van de middelbare scholen eruit gaan zien. 

Aantal kerken houdt eerste dienst

Een aantal kerken heeft maandag al meteen een eredienst gehouden ter gelegenheid van tweede pinksterdag. Niet meer dan dertig mensen mochten erbij zijn.

De limiet van dertig bezoekers gold eigenlijk al sinds het begin van de corona-uitbraak, maar de meeste gebedshuizen kozen voor onlinediensten zonder publiek. Overigens houden de meeste gemeenten pas komende zondag hun eerste eredienst met kerkgangers.

Een aantal opent de kerkdeuren zelfs pas per 1 juli. 'Ze doen dat omdat vanaf die datum honderd mensen mogen worden toegelaten. Dat voelt toch weer wat meer als een volle kerk', zegt een woordvoerster van de Protestantse Kerk Nederland (PKN). 'Dan hebben ze bovendien meer tijd om maatregelen te treffen om besmetting te voorkomen.'

Op de website van Rijksoverheid vind je meer informtatie over de maatregelen, zoals welke versoepelingen wanneer op de planning staan.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant