Horeca pleit voor één btw-tarief

Horeca pleit voor één btw-tarief

Staatssecretaris Weekers van Financien kwam in april 2011 met het voorstel om de inkomstenbelasting te verlagen en het lage btw-tarief van 6 procent langzaamaan op te hogen richting 19 procent. Inmiddels is bekend dat dit percentage zelfs op kan lopen tot 21. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) legt uit waarom dit geen goed idee is en komt bovendien met een tegenvoorstel.

KHN zou graag zien dat er in Nederland één btw-tarief komt voor ,,alles en iedereen'' met uitzondering van sport en zorg en dat tarief zou 16 procent moeten zijn. Een hoger tarief alleen voor de horeca levert in de ogen van KHN enkel verliezers op, aldus KHN-directeur Lodewijk van der Grinten in zijn blog.

Omdat consumenten niet snel meer geld zullen uitgeven in de horeca, levert een belastingverhoging alleen maar omzetverlies op, redeneert KHN. En dat gaat weer ten koste van banen, wat volgens Van der Grinten kan oplopen tot een verlies van 24.000 arbeidsplaatsen.

Als de btw op horecaproducten omhoog gaat, gaan de prijzen op de menu's omhoog en dat wil de branche niet. ,,De consument moet dan gewoon meer betalen voor hetzelfde'', stelt Van der Grinten. ,,De consument heeft niet meer geld, dus koopt hij minder.'' KHN becijferde ook wat dat betekent bij een gelijkblijvend consumptiepatroon. ,,Dat komt neer op 800 miljoen euro minder effectieve omzet.''

Het btw-tarief dat KHN voorstaat, ook voor voedsel en drank uit de supermarkt, kan wat hen betreft nog wat hoger. ,,Mits de belasting op arbeid dan tegelijkertijd fors omlaag gaat, zodat consumenten meer kunnen besteden.''

Bron: ANP

Ook interessant