toggle menu

Hormoonspiraaltje kan hoge hartslag veroorzaken

Hormoonspiraaltje kan hoge hartslag veroorzaken

Het hormoonspiraaltje als anticonceptiemiddel heeft bij veel vrouwen mogelijk ongewenste bijwerkingen, concludeert het Erasmus MC in een maandag verschenen wetenschappelijk onderzoek.

Vrouwen met zo’n spiraaltje blijken onder meer hogere cortisolwaarden (het hormoon dat wordt aangemaakt door stress) en een hogere hartslag te hebben dan vrouwen die andere vormen van anticonceptie gebruiken.

Onjuiste aanname hoeveelheid hormonen

Een hormoonspiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst. 'Momenteel wordt vrouwen verteld dat het hormoonspiraaltje enkel lokaal in de baarmoeder werkzaam is. Dit is mede gebaseerd op de veronderstelling dat de hoeveelheid hormonen die elders in het lichaam komen verwaarloosbaar klein is. Uit onze studie blijkt nu dat deze aanname niet correct is', zegt onderzoeker Jurate Aleknaviciute. De huidige richtlijn voor informatie over het hormoonspiraaltje moet volgens haar 'dringend' herzien worden.

Veel gebruikt anticonceptiemiddel

In Nederland is het hormoonspiraaltje een veel gebruikt anticonceptiemiddel. Naar schatting gebruikt meer dan 12 procent van de vrouwen tussen achttien en 45 zo'n spiraaltje. Het spiraaltje is populair, omdat het gedurende vijf jaar beschermt tegen zwangerschap en omdat veel vrouwen niet meer ongesteld worden tijdens het gebruik.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 210 vrouwen.

Bekijk ook de livestream van Zorg.nu, waarin arts seksuele gezondheid Olga Loeber antwoord geeft op vragen over anticonceptiemiddelen.

Bron: ANP

Ook interessant