toggle menu

Hotels willen minder macht boekingsites

Hotels willen minder macht boekingsites

Nederlandse hotels willen dat ook in ons land de macht van boekingssites wordt teruggedrongen. Ze vinden dat contracten die boekingssites met hen sluiten veel te verstikkend zijn.

In Duitsland heeft de kartelwaakhond inmiddels ingegrepen. Booking.com kreeg daar deze week een tik op de vingers. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept de Nederlandse toezichthouder ACM vrijdag op om ook hier tot actie over te gaan.

Wanneer de hotels minder eisen opgelegd zouden krijgen door boekingssites, dan zou dit voor consumenten betere prijzen en voorwaarden betekenen. Het maakt het direct boeken bij een hotel ook een stuk aantrekkelijker, aldus de brancheorganisatie.

Booking.com kreeg in Duitsland op zijn kop vanwege de laagsteprijsgaranties die het bij hotels afdwingt. Die zijn volgens het Bundeskartellamt alleen op het eerste gezicht in het voordeel van de consument. In werkelijkheid beknotten ze de concurrentie en daarmee de keuzevrijheid.

Ook in andere Europese landen liggen dergelijke prijsafspraken tussen hotels en boekingswebsites onder de loep van toezichthouders. Ook de Europese Commissie is daarbij betrokken. Een woordvoerster van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan niet aangeven of ook in Nederland onderzoek wordt gedaan.

Bron: ANP

Ook interessant