Huidcheck tijdens landelijke Huidkankerdag

Huidcheck tijdens landelijke Huidkankerdag

Het aantal mensen met huidkanker is in tien jaar verdrievoudigd van 15.000 tot 45.000. Tijdens de Nationale Huidkankerdag op 30 mei kunnen mensen verdachte huidvlekjes laten checken bij ruim tweehonderd dermatologen. Dat maakte de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie maandag bekend.

Bloodgesteld aan schadelijke UV-stralen

Vooral onder zestigplussers is het sterftecijfer door huidkanker de laatste jaren gestegen. 'Door hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke UV-stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht. Het is essentieel om je vanaf jonge leeftijd goed te beschermen tegen de zon; elke keer dat je verbrandt is er één te veel', waarschuwt dermatoloog Jorrit Terra, een van organisatoren van de Huidkankerdag.

Kankergezwel uit moedervlek of pigmentvlek

Melanoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Daarbij ontstaan kwaadaardige kankergezwellen uit moedervlekken of pigmentvlekken. Jaarlijks gaan er ongeveer 1000 mensen aan dood. Europees gezien staat Nederland op de tweede plek als het gaat om sterfte aan melanoom. Alleen in Slovenië is de kanker dodelijker.

Vorig jaar tijdens de Huidkankerdag lieten 6000 mensen verdachte huidvlekjes checken. In 70 gevallen ging het om een melanoom.

Inschrijven via website

Wie zijn huid gratis wil laten nakijken kan zich vanaf maandag 20 april tot en met 25 april inschrijven op de website huidkankerdag.nl.

Bron: ANP

Ook interessant