toggle menu

Huidkankerdag wil mensen bewust maken van zon-risico

Huidkankerdag wil mensen bewust maken van zon-risico

Zo'n 4500 mensen lieten zaterdag op de vijfde jaarlijkse Huidkankerdag hun huid onderzoeken op verdachte plekken. Zij schreven zich vooraf in voor een gratis controle bij een dermatoloog, laat een woordvoerder van de vereniging van dermatologen NVDV weten.

De Huidkankerdag is bedoeld om mensen bewust te maken van het risico op huidkanker als zij achteloos met de zon omgaan. Tijdens deze dag vorig jaar werden 250 nieuwe gevallen van huidkanker ontdekt. Huidkanker is verreweg de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, met inmiddels 50.000 nieuwe gevallen per jaar.

Zesduizend nieuwe melanoom-gevallen per jaar

De twee vaakst voorkomende vormen van huidkanker zijn goed te behandelen. Maar ook het gevaarlijke melanoom komt steeds vaker voor, al meer dan zesduizend nieuwe gevallen per jaar. Jaarlijks overlijden ongeveer achthonderd mensen hieraan, aldus het kankercentrum IKNL.

Vooral zestigplussers krijgen vaker huidkanker. Zij zijn langer blootgesteld aan schadelijke UV-zonnestralen. Inmiddels wordt erop gehamerd dat een goede bescherming tegen de zon noodzakelijk is.

Elk jaar naar de gratis check up

Mensen kunnen altijd naar de huisarts om verdachte plekken te laten bekijken. Pas bij een doorverwijzing naar de dermatoloog wordt het eigen risico aangesproken. Bij gevallen die op de Huidkankerdag worden ontdekt, volgt ook eerst weer een gang via de huisarts. Volgens de woordvoerder komen sommige mensen elk jaar naar de gratis check up.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant