toggle menu

Huis kopen? Minder keuze, meer betalen

Huis kopen? Minder keuze, meer betalen

Het is zo druk geworden op de huizenmarkt dat de rek er uit is: voor het eerst in bijna vier jaar zijn er minder huizen verkocht. Dat komt vooral omdat er te weinig huizen te koop staan.

In grote delen van het land is de keuze voor kopers te klein geworden, zo blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Voor het eerst in 13 jaar tijd worden er in Nederland minder dan 100.000 woningen te koop aangeboden. Tegelijkertijd gaan de huizen die wel worden verkocht nog steeds voor veel hogere prijzen van de hand.

Opnieuw stijging huizenprijzen

Zo steeg de gemiddelde huizenprijs met 9 procent tot 258.000 euro. Het lijkt er dus op dat mensen die echt graag een huis willen kopen bereid zijn er meer geld voor neer te tellen, terwijl ze minder keuze hebben. Dat gaat vooral ten koste van starters want huizen onder de 200.000 euro zijn in sommige regio’s al bijna niet meer te vinden.

In een aantal regio’s lopen de prijzen nog hoger op. Zo zijn in Amsterdam de huizenprijzen het afgelopen jaar met 21,6 procent gestegen, in Zuidwest-Friesland met 19 procent, Almere 16,4 procent en de Zaanstreek 15,8 procent.

Die prijsstijgingen komen vooral doordat een kwart van de woningen die afgelopen kwartaal door NVM-makelaars werden verkocht boven de vraagprijs van eigenaar wisselden. Volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma worden de prijzen opgedreven omdat particuliere beleggers ook actief meebieden boven de vraagprijs.

Veel woningzoekenden zien van koop af

Uit onderzoek dat Vostradamus deed in opdracht van de NVM blijkt dat dertig procent van de woningzoekenden niet kopen omdat er te weinig aanbod is in hun regio. Ook blijkt dat veel mensen geen zin hebben in overbieden, terwijl dat in steden als Amsterdam de standaard lijkt te zijn. Een kwart van de ondervraagden geeft aan niet te veel te willen betalen. Nog eens tien procent van de woningzoekenden ziet af van koop omdat ze er niet genoeg geld voor hebben.

Een oplossing is de horizon verleggen naar andere regio’s. Waar de krapte op de huizenmarkt het sterkst voelbaar is in de Randstad, Groningen en Eindhoven zitten Lelystad, Arnhem en de regio Waalwijk juist erg in de lift. Daar werden afgelopen kwartaal meer huizen verkocht. In Lelystad stegen de transacties zelfs met 50 procent.

Bron: NVM

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant