Huisdier in beslag genomen door deurwaarder

Huisdier in beslag genomen door deurwaarder

Als je schulden hebt, kan de deurwaarder beslag leggen op je huisdier. Dat ontdekte hondeneigenaar Harry woensdag. Zijn viervoeter Nero werd weggenomen door een deurwaarder omdat Harry nog openstaande betalingen had. De man heeft een onbekend bedrag overgemaakt en is nu weer herenigd met Nero. Dat meldt NOS.

Harry vertelt aan 1Limburg dat hij verbaasd is dat zijn huisdier was weggenomen. Hij vraagt zich af wat een achtjarige hond 'voor waarde heeft'. Volgens de deurwaarder was de actie nodig om tot een regeling te komen. De hond is volgens de deurwaarder in goede handen geweest en verzorgd door een tijdelijke bewaarder.

'Nieuwe regeling nodig'

In de wet staat dat een deurwaarder beslag mag leggen op de hele inboedel, huisdieren incluis. Die wet stamt uit 1838, en volgens de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders is het hoog tijd dat die wordt herzien. Volgens voorzitter Wilbert van de Donk moet er in de nieuwe regeling een onderscheid worden gemaakt tussen huisdieren en bijvoorbeeld honden van fokkers.

In een nieuw wetsvoorstel staat dat er een uitzondering mag worden gemaakt voor huisdieren. Dat voorstel is nog niet aangenomen.

Bron: NOS / 1Limburg

Ook interessant