toggle menu

Huiseigenaren gaan meer ozb betalen

Huiseigenaren gaan meer ozb betalen

Huiseigenaren gaan in 2016 weer meer betalen voor de onroerendezaakbelasting (ozb). Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) na een steekproef onder 107 gemeenten.

De ozb, die elke huiseigenaar moet betalen, stijgt volgend jaar gemiddeld met 1,8 procent.

Gemeenten houden zich niet aan afspraken

De gemeenten lijken zich hiermee volgens de VEH niet te houden aan de afspraken met het Rijk. Daarin was overeengekomen dat gemeenten de ozb met maximaal 1,57 procent mogen laten stijgen.

Dwingender afspraak

De vereniging heeft er regelmatig op aangedrongen om de zogeheten macronorm te vervangen door een dwingender afspraak. 'De norm is niet meer dan een algemene richtlijn, die gemeenten geen enkele prikkel geeft tot matiging van hun ozb-inkomsten. Bovendien zijn er geen sancties mogelijk als een gemeente de macronorm overschrijdt, ook niet als die overschrijding zeer fors is', aldus de VEH.

Behoorlijke verschillen

Volgens Vereniging Eigen Huis zijn er behoorlijke verschillen tussen de diverse gemeenten. In Schiedam betalen huiseigenaren 180 euro per jaar. In Nijmegen is de ozb bijna drie keer zo hoog. Uit de steekproef blijkt dat de onroerendezaakbelasting in de gemeente Laarbeek met 13 procent omhoog gaat. Een huiseigenaar moet hier gemiddeld 30 euro meer gaan betalen. Ook in Weert en Amersfoort is er met 12 en 11 procent sprake van een flinke stijging.

Er zijn ook gemeenten waar het bedrag daalt. In Gemert-Bakel gaat de ozb met ruim 11 procent omlaag. Dat scheelt de huiseigenaren gemiddeld 50 euro.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant