'Huishoudchemicaliën boeiender dan speelgoed'

'Huishoudchemicaliën boeiender dan speelgoed'

82% van de jonge kinderen verkiest een fles bleek boven een stapel blokken. Met dergelijke cijfers vragen VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanaf woensdag aandacht voor de gevaren van huishoudchemicaliën.

Het aantal kinderen dat gewond raakt door een ongeluk met huishoudmiddelen is veel te hoog, vinden de instanties. Ouders zouden vaak denken dat kinderen geen interesse hebben in een pot verf of een fles bleekmiddel. Maar dat is niet waar, stellen VeiligheidNL en de NVWA.

Online check

Op de website gaafofgevaarlijk.nl kunnen ouders samen met hun jonge kinderen een check doen. Kiest de kleine voor vloeibare ontstopper of een voor trommeltje? En is een knuffel interessanter dan een blik hoogglans lakverf?

7.500 ongelukken

Jaarlijks gebeuren er 7.500 ongelukken met zulke middelen en doe-het-zelf producten, zoals een pot verf, stellen VeiligheidNL en de NVWA. Zo'n 1.700 mensen moesten naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. In 360 gevallen ging het om een kind jonger dan vijf jaar.

Update 7 oktober, 09:39 uur: 'Kinderen zien geen gevaar en willen alles ontdekken'

Volgens de organisaties zien kinderen huishoudchemicaliën als speelgoed. 'Vaatwastabletten worden heerlijke cakejes en een fles bleek is een flesje voor de pop. Kinderen zien geen gevaar en willen alles ontdekken.'

VeiligheidNL en de NWVA willen met de campagne ouders aansporen om de huishoudmiddelen buiten het bereik van kinderen te bewaren.

Bron: ANP

Ook interessant