Huisjesmelkers Amsterdam aangepakt

Huisjesmelkers Amsterdam aangepakt

Amsterdam neemt een aantal maatregelen om huisjesmelkers aan te pakken. Verhuurders moeten sinds vorig jaar een vergunning aanvragen als ze kamers aanbieden, maar dat gebeurt volgens verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens nog te weinig. Ook wil de gemeente overlast als gevolg van woningdelen aanpakken.

'Amsterdam kan niet zonder woningdelen', zegt Ivens. 'Voor veel jongeren is het de beste, maar ook de enige manier om in de stad te wonen. Maar we zien ook dat er veel huisjesmelkers zijn die proberen hun huurders een poot uit te draaien.' Zo krijgen ze vaak geen huurcontract, mogen ze zich niet inschrijven bij de gemeente of betalen ze hoge huren voor een 'bezemkast', aldus de wethouder. 'Soms zonder daglicht of frisse lucht.'

Huurders krijgen vanaf 2020 een individueel contract

Daarom wil de gemeente vanaf 2020 woningeigenaren verplichten alle huurders van een individueel contract te voorzien. Op die manier worden ze beter beschermd tegen misbruik.

Ook komt er extra aandacht voor overlast als gevolg van woningdelen. Zo kijkt de gemeente of in bepaalde buurten of appartementencomplexen een quotum kan worden ingesteld, waardoor een beperkt aantal vergunningen wordt verstrekt voor woningdelen.

Extra controle op huisjesmelkers

Tot die tijd controleert de gemeente extra op misbruik door huisjesmelkers en woningdelen zonder vergunning. Handhavers zien hierop toe en delen indien nodig boetes uit.

De kamer liet in april 2018 al weten dat zij strengere straffen wilde voor huisjesmelkers.

Lees ook het artikel 'Kamer wil strengere straffen voor huisjesmelkers'

Bron: ANP

Ook interessant