toggle menu

Huiskat kan coronavirus overdragen op andere katten

Huiskat kan coronavirus overdragen op andere katten

Huiskatten kunnen elkaar besmetten met het coronavirus. Dat is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine. In Nederland zijn vooralsnog vier gevallen bekend waarbij huisdieren besmet zijn geraakt met het coronavirus. Het gaat om drie katten en een hond, die inmiddels geëuthanaseerd is. 

Eerder werd al bekendgemaakt dat ook fretten dragers kunnen zijn van het coronavirus.

Binnen vijf dagen alle katten besmet

In het onderzoek werden drie gezonde huiskatten geïnfecteerd met het virus. Een dag later werd een gezonde kat bij de besmette katten in de kooi geplaatst om te beoordelen of er door direct contact een overdracht van het virus zou plaatsvinden.

De katten werden dagelijks getest. Twee dagen later was de eerste gezonde kat ook besmet met het coronavirus. Het virus werd gedetecteerd in een monster van een neusuitstrijkje. Na vijf dagen hadden alle katten in het onderzoek corona. Het virus werd overigens niet gedetecteerd in rectale uitstrijkjes (via de anus).

Geen symptomen, wel antistoffen

Hoewel er meldingen zijn geweest van katten met coronaklachten, waaronder luchtwegklachten, en maag- en darmproblemen, vertoonden de katten in het onderzoek geen symptomen. De katten hadden bijvoorbeeld geen abnormale lichaamstemperatuur, aanzienlijk gewichtsverlies of conjunctivitis (ontstoken slijm- of bindvlies van het oog). De dieren hadden na 24 dagen wel antistoffen in het bloed.

Overdracht coronavirus van huisdier op mens

Nu de overdracht tussen huiskatten is bevestigd, moet er volgens de Japanse en Amerikaanse wetenschappers meer onderzoek worden gedaan naar de overdracht van kat op mens. 'Dit is van belang gezien de kans bestaat dat katten het virus dan in huis kunnen verspreiden, terwijl men in quarantaine zit. Omdat katten asymptomatisch kunnen zijn, kunnen eigenaren er niet naar handelen.' Een overdracht van huisdier op mens is vooralsnog niet aangetoond.

Huisdieren en corona in Nederland

In Nederland zijn vooralsnog vier gevallen bekend waarbij huisdieren besmet zijn geraakt met het coronavirus. Het gaat om drie katten en een hond. Dat heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekendgemaakt. De dieren hadden antistoffen in hun bloed. 

De katten hebben het virus opgelopen op een boerderij met nertsen. Rond de nertsenstal werd eerder al een uitbraak vastgesteld. De hond, die ademhalingsproblemen had, had een baasje met corona. Het dier is inmiddels geëuthanaseerd. Er is eveneens een geval bekend in België. Schouten adviseert honden of katten met ziekteverschijnselen niet te aaien of knuffelen. Ook dien je naar de dierenarts te gaan. 

Bron: RTL Nieuws / New England Journal of Medicine

Ook interessant