toggle menu

'Huizenbezitter met gestegen woonwaarde betaalt vaak te hoge rente'

'Huizenbezitter met gestegen woonwaarde betaalt vaak te hoge rente'

Veel huizenbezitters met een gestegen woningwaarde betalen jarenlang een te hoge hypotheekrente. Dat heeft te maken met de risico-opslag die hypotheekverstrekkers in rekening brengen voor huizen met een relatief hoge hypotheek. Sommige banken houden ook bij gestegen woningprijzen vast aan die 'rentestraf' terwijl er geen risico meer is voor de hypotheekverstrekker, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH).

De verhoging van de hypotheekrente kan over de looptijd van een hypotheek duizenden euro's schelen. De meeste banken staan toe de opslag gaandeweg opnieuw te bekijken. Klanten van Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, Argenta, Van Lanschot en Merius hebben in de meeste gevallen pech.

'Schrap renteopslag bij gestegen woonwaarde'

Eigen Huis wil dat alle hypotheekverstrekkers het mogelijk maken de renteopslag te schrappen als de waarde voldoende is gestegen. Ook moeten banken daar meer en betere informatie over geven. In veel gevallen accepteren hypotheekverstrekkers de WOZ-waardebepaling van de gemeente die aan het begin van het jaar binnenkomt als bewijs voor gestegen woningwaarde. De vereniging wil dat alle banken dat doen.

Duizenden euro's extra kwijt

Eerder in Radar: Honderdduizenden huizenbezitters betalen mogelijk te veel hypotheekrente omdat de bank niet automatisch de risico-opslag verlaagt. Hierdoor zijn mensen mogelijk duizenden euro's extra kwijt.

Bekijk het fragment: 'Risico-opslag is oneerlijk'

Bron: ANP

Ook interessant