Huizenbezitters voortaan beschermd als ze rentebemiddeling krijgen

Huizenbezitters voortaan beschermd als ze rentebemiddeling krijgen

Huizenbezitters worden per 1 juli beschermd als ze gebruik maken van rentemiddeling. Hypotheekverstrekkers mogen dan niet meer in rekening brengen dan alleen de boeterente. Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Huizenbezitters kunnen gebruik maken van rentemiddeling als ze hun hypotheek oversluiten voor het einde van de rentevaste periode. Banken brengen dan doorgaans een boeterente in rekening die gelijk is aan het rentebedrag dat ze door het oversluiten mislopen. Dat bedrag is niet voor iedereen in één keer op te brengen. Door rentemiddeling toe te passen kan die boeterente gespreid worden betaald over de rest van de looptijd van de hypotheek.

Vaak rekenden hypotheekverstrekkers een hoger bedrag bij rentemiddeling dan alleen de boeterente. De banken vonden namelijk dat zij een hoger risico liepen. Als een hypotheek voor het einde van de looptijd wordt afgelost of overgesloten bij een andere aanbieder, lopen ze een deel van de boeterente mis.

Hoge boeterente bij voortijdig afsluiten hypotheek

Radar besteedde meerdere keren aandacht aan boeterente. Omdat overstappers duizenden euro's te veel boeterente betaalden kwam de AFM in 2017 met nieuwe rekenregels. Maar houden de banken zich hieraan?

Radar Gemist: te hoge boeterente

Radar Gemist: banken nog steeds niet transparant over boeterente

Rentebemiddeling door ABN AMRO

ABN AMRO kondigde in december 2015 in Radar aan rentemiddeling te gaan aanbieden. Maar vijf maanden later kunnen ABN-klanten nog altijd niet profiteren van de lage hypotheekrente.

Radar Gemist: rentemiddeling

Bron: ANP

Ook interessant