toggle menu

'Hulpprogramma's van RTL helpen deelnemers niet'

'Hulpprogramma's van RTL helpen deelnemers niet'

Hulpprogramma's van RTL helpen de deelnemers niet en misleiden hen zelfs. Dat schrijft NRC Next naar aanleiding van gesprekken die de krant had met deelnemers aan deze televisieprogramma's.

Deelnemers moeten vaak bindende, strikt geheime contracten ondertekenen, waarin bijvoorbeeld staat dat de productiemaatschappij 'tenminste de totale productiekosten van een aflevering per direct op de deelnemer kan verhalen' als die 'om wat voor reden dan ook' besluit te stoppen. Ook mogen ze niet met de pers praten of zich negatief uitlaten over het programma.

Beloftes niet nakomen

De programma's beloven vooraf hulp, maar komen deze beloftes maar al te vaak niet na. Zo werd deelnemers aan het RTL-programma Een nieuw begin beloofd dat ze in ruil voor hun verhaal op televisie 'de best mogelijke psychische en cosmetische zorg krijgen'. Maar nabehandelingen bleken voor eigen rekening.

Statement RTL

We voelen de noodzaak om naast de reactie in de krant ook nog via deze weg te reageren op het artikel in NRC over een aantal van onze hulpprogramma’s. In het artikel wordt een eenzijdig beeld geschetst dat geen recht doet aan de werkelijkheid. Dat vinden wij jammer. We zien het als onze taak om de mensen die aan deze hulpprogramma's meewerken ook echt te helpen. Met die insteek zijn we programma’s zoals 'Een Nieuw Begin', 'Geef Mij Nu Je Angst', 'Obese', 'Gepest', 'Ontvoerd', 'Diagnose Gezocht' en 'Uitstel Van Executie' ook ooit gestart. We behalen hiermee al jaren positieve resultaten. Dat neemt niet weg dat het altijd kan gebeuren dat er iets niet helemaal naar wens gaat. We hopen dan dat mensen bij ons aankloppen, zodat wij samen naar een oplossing kunnen zoeken. In de aanloop naar dit artikel hebben wij en alle betrokken partijen tientallen vragen ontvangen van NRC. Slechts een klein deel van de antwoorden is overgenomen. Aangezien het gaat om programma's uit 2013 en 2014 zijn sommige antwoorden, in de korte tijd die ons is gegeven, lastig te achterhalen, maar dat gaan wij alsnog doen om waar mogelijk verbeteringen in het proces door te kunnen voeren. - See more at: www.spreekbuis.nl/rtl-en-blue-circle-reageren-op-hulpprogramma-rel

We voelen de noodzaak om naast de reactie in de krant ook nog via deze weg te reageren op het artikel in NRC over een aantal van onze hulpprogramma’s.

In het artikel wordt een eenzijdig beeld geschetst dat geen recht doet aan de werkelijkheid. Dat vinden wij jammer. We zien het als onze taak om de mensen die aan deze hulpprogramma's meewerken ook echt te helpen. Met die insteek zijn we programma’s zoals 'Een Nieuw Begin', 'Geef Mij Nu Je Angst', 'Obese', 'Gepest', 'Ontvoerd', 'Diagnose Gezocht' en 'Uitstel Van Executie' ook ooit gestart. We behalen hiermee al jaren positieve resultaten.

Dat neemt niet weg dat het altijd kan gebeuren dat er iets niet helemaal naar wens gaat. We hopen dan dat mensen bij ons aankloppen, zodat wij samen naar een oplossing kunnen zoeken.

In de aanloop naar dit artikel hebben wij en alle betrokken partijen tientallen vragen ontvangen van NRC. Slechts een klein deel van de antwoorden is overgenomen. Aangezien het gaat om programma's uit 2013 en 2014 zijn sommige antwoorden, in de korte tijd die ons is gegeven, lastig te achterhalen, maar dat gaan wij alsnog doen om waar mogelijk verbeteringen in het proces door te kunnen voeren.

Bron: ANP MediaWatch / NRC Next / Spreekbuis

Meer over:

Ook interessant