Hummus uit supermarkt ongezonder dan echte: 'Grote onderlinge verschillen'

Hummus uit supermarkt ongezonder dan echte: 'Grote onderlinge verschillen'

Als het gaat om 'gezondheid' zitten er grote verschillen tussen de verschillende soorten hummus die te koop zijn in de supermarkt. Dat stelt de Consumentenbond, die de samenstelling van 78 soorten hummus bekeek. Volgens de bond krijgt 37 procent van de hummus de zogenoemde Nutri-Score A, de rest Nutri-Score B (42 procent) of C (21 procent).

Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat met verkeerslichtkleuren (groen tot rood) en letters (A tot E) een oordeel geeft over de voedingswaarde van een product. Met Nutri-Score kunnen consumenten producten in één oogopslag vergelijken.

Hummus met groente het gezondst

Over het algemeen hebben de hummusvarianten met groente de meest gezonde samenstelling, die scoren het vaakst een A, aldus de bond. 'Daarna komen de pikante varianten, gevolgd door de naturel hummus en de hummus met kruiden. Hummussoorten met fruit scoren het laagst, vooral C’s en nooit een A. Opvallend is dat vooral A-merken hummus maken met een ongezondere samenstelling', aldus de bond.

Veel olie en zout in supermarkthummus

Traditionele hummus bestaat voor minimaal 70 procent uit kikkererwten en bevat ongeveer 15 procent tahin, weet de bond, en er zit geen olie in en weinig of geen zout. 'Supermarkthummus bevat veel minder kikkererwten en tahin. Ook zit er in deze hummus vaak veel olie en zout. Positief is wel dat het gemiddelde zoutgehalte in naturel hummus de afgelopen 5 jaar met 21 procent is gedaald.'

Om het kiezen in de supermarkt makkelijker te maken voor consumenten, pleit de Consumentenbond voor een snelle invoering van Nutri-Score in ons land.

Bron: ANP

Ook interessant