'Huur verhogen naar inkomen onhaalbaar'

'Huur verhogen naar inkomen onhaalbaar'

De per 1 juli geplande inkomensafhankelijke huurverhoging in de sociale sector is naar verwachting niet langer haalbaar, nu de maatregelen voorlopig in de Eerste Kamer zijn gestrand. Dat meldde de Nederlandse Woonbond, de belangrijkste vertegenwoordiger van sociale huurders, op nieuwssite nu.nl. Het ministerie voor Wonen en Rijksdienst noemt de bewering voorbarig.

Het kabinet wil de huren in de sociale woningbouw inkomensafhankelijk verhogen, omdat circa 15 procent van de sociale huurders eigenlijk te veel verdient om voor zo'n woning in aanmerking te komen. De belangenorganisatie is tegen 'de verkapte bezuinigingsmaatregel' en is blij dat de invoering wegens tijdgebrek voorlopig toch nog geen doorgang kan vinden.

'Je zou op 1 mei alle voorbereidingen al afgerond moeten hebben, omdat je de huurders 2 maanden van tevoren moet informeren over hun nieuwe huurprijs. Tot die tijd moet je van miljoenen huurders hun inkomens gecontroleerd hebben, terwijl dat op dit moment nog niet eens mag. Voor een zorgvuldige invoering is het al te laat', verklaarde Woonbonddirecteur Ronald Paping.

Volgens de huurdersorganisatie gaan de jaarlijkse doorberekening van de inflatie en een in het regeerakkoord opgenomen algemene huurverhoging van 1,5 procent waarschijnlijk wel door. Dat zou betekenen dat sociale huurders per 1 juli kunnen rekenen op zo'n 4 procent meer huur in plaats van maximaal 9 procent.

Het ministerie zegt dat in praktische zin alles al gereed is bij de Belastingdienst. Het gaat ook niet om het controleren van miljoenen inkomens, maar om het verstrekken van een verklaring of het gezamenlijke huishoudinkomen al dan niet boven een bepaalde grens zit. Die gegevens zijn bekend bij de Belastingdienst. De verklaringen kunnen door verhuurders meteen worden opgevraagd zodra de wetgeving ingaat. Alles is erop gericht om dit op tijd te kunnen laten ingaan.

Bron: ANP

Ook interessant