toggle menu

'Huurbemiddeling nog niet volgens boekje'

'Huurbemiddeling nog niet volgens boekje'

Er zijn nog steeds huurbemiddelaars die onterecht bemiddelingskosten bij de huurder in rekening brengen. Maar partijen die eerder hebben toegezegd hun praktijken te verbeteren, hebben dat inmiddels gedaan. Dat meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag.

Een maand huur

De toezichthouder constateerde vorig jaar dat huurbemiddelaars bij de huurder vaak standaardbemiddelingskosten in rekening brengen van één maand huur. De ACM wil daarvan af en sprak daarom een aantal grote partijen in de markt op hun praktijken aan.

Dwangsom

Maar er zijn nog meer partijen die hun zaak nog niet op orde hebben en de regels niet naleven. De ACM is daarom gestart met handhaving. Er is inmiddels een last onder dwangsom opgelegd. Deze zaak loopt nog en met betrekking tot de geconstateerde overtredingen zijn ook vragen gesteld aan de Hoge Raad.

Consument opgeroepen

De toezichthouder ziet ook een rol weggelegd voor consumenten bij het prikkelen van huurbemiddelaars om hun werkwijze aan te passen. De consument wordt opgeroepen om het aan te vechten als er onterecht kosten in rekening worden gebracht.

Wettelijke bescherming

Huurders genieten wettelijke bescherming tegen eventuele belangenverstrengeling van de bemiddelaar. Een bemiddelaar die bij de verhuur van zelfstandige woonruimte voor zowel verhuurder als huurder optreedt, mag alleen bij de verhuurder bemiddelingskosten in rekening brengen.

Update 12:22 uur: Woonbond

De Woonbond heeft nog wel wat aanmerkingen op de huurbemiddelaars die hun praktijken volgens de ACM hebben verbeterd. Volgens de belangenorganisatie van huurders rekenen die nu heel hoge administratiekosten, van wel 250 tot 350 euro. 'Via deze sluiproute zadelen ze huurders nog steeds met onterechte kosten op', vindt de Woonbond.

Minder dan 1 maand huur

De ACM is nog met het ministerie van Binnenlandse Zaken in gesprek over welke kosten redelijkerwijs wel aan de huurder gerekend mogen worden. De toezichthouder constateert in ieder geval dat de hoge administratiekosten aanzienlijk minder zijn dan de maand huur die zij tot 1 januari vroegen als bemiddelingskosten.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant