toggle menu

'Huurcommissie laat dossiers liggen door te hoge werkdruk'

'Huurcommissie laat dossiers liggen door te hoge werkdruk'

Huurders die klachten indienen bij de Huurcommissie moeten veel te lang wachten op een uitspraak of worden aangemoedigd hun procedure in te trekken. Dat blijkt uit een rondgang van EenVandaag bij verschillende huurteams. De Huurcommissie wijt het aan een te hoge werkdruk.

'De instroom van zaken is groter dan dit jaar werd verwacht. De Huurcommissie had zich voorbereid op 6615 geschillen. Dat aantal hadden we in september al bereikt. We verwachten dit jaar op 10.000 zaken uit te komen', aldus de commissie. 

Uitspraken soms pas na anderhalf jaar

Volgens directeur van Huurteam Nijmegen, Irene van Zetten, functioneert de Huurcommissie hierdoor nauwelijks. 'Uitspraken laten veel te lang op zich wachten. Soms wel anderhalf jaar.' In de wet staat vastgelegd dat de Huurcommissie binnen vier maanden uitspraak moet doen. 

Procedure intrekken aangemoedigd

Het huurteam in Amsterdam laat weten dat de werkdruk bij de Huurcommissie zo hoog is, dat de Huurcommissie huurders soms aanmoedigt om hun procedure in te trekken. ‘Het komt te vaak voor dat medewerkers op de stoel van de commissie gaan zitten en oordelen of een zaak kans heeft. Ook als daar geen aanleiding toe is. Daarmee worden kwetsbare en onzekere huurders ontmoedigd om gebruik te maken van hun recht', vertelt Tjerk Dalhuisen van huurteam Amsterdam.

'Minister moet orde op zake stellen'

Verantwoordelijk minister Olongren moet snel orde op zaken stellen, zegt Paul Smeulders van GroenLinks. 'De Huurcommissie is helemaal niet in staat haar werk goed te doen. We krijgen berichten over dossiers die eindeloos blijven liggen, een enorm verloop aan personeel, gebrek aan expertise en een veel te hoge werkdruk.' Ook het CDA en de PvdA willen opheldering van de minister.

Taken Huurcommissie

Bij de Huurcommissie kunnen huurders klachten indienen over gebreken in hun huis of over een te hoge huurprijs. De commissie kan vervolgens bepalen dat de huurprijs definitief verlaagd moet worden, of totdat de gebreken zijn opgelost. 

Bron: EenVandaag

Meer over:

Ook interessant