Huurprijs stijgt voor veel huurders ondanks coronacrisis

Huurprijs stijgt voor veel huurders ondanks coronacrisis

Ondanks de coronacrisis gaat bij veel mensen per 1 juli de huur omhoog. Volgens de verhuurders zijn de huurstijgingen wel gematigder vanwege de pandemie. Huurdersorganisatie de Woonbond zegt meldingen van forse verhogingen te krijgen, meldt het FD.

De afgelopen weken hebben veel huurders in Nederland weer de jaarlijkse huurverhogingbrief op de mat gehad. Huurdersorganisaties hadden erop aangedrongen de huren voorlopig niet te verhogen, omdat veel huurders door de coronacrisis een inkomensdaling verwachten.

Gemiddelde huurstijging

De woningcorporaties verhogen de huur per 1 juli met gemiddeld 2,5 procent, meldt corporatievereniging Aedes op basis van een enquête onder 166 corporaties. Particuliere beleggers die hun huren verhogen doen dat veelal gematigd, zegt belangenvereniging Vastgoed Belang.

Bizarre verhogingen

De Woonbond is er nog niet van overtuigd dat alle verhuurders hun huurverhoging matigen. 'Er komen nog aardig wat meldingen binnen van huren die met de volle mep verhoogd worden', zegt directeur Paulus Jansen van de Woonbond. 'Het gaat dan vaak om de inflatie plus vijf procentpunt. Dat is sowieso bizar hoog, maar nu helemaal.'

'Meld je bij financiele problemen'

Huurders die door de coronacrisis in financiële problemen komen, kunnen zich melden bij hun verhuurder. Die kan dan kijken of er voor hen maatwerk mogelijk is. Dat zei minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vrijdag in een reactie op de jaarlijkse huurverhogingen per 1 juli die bij veel huurders zijn aangekondigd.

Moreel appel

De minister heeft onlangs een moreel appel gedaan op de woningcorporaties en andere verhuurders om coulant om te gaan met huurverhogingen en oplossingen te zoeken voor mensen die de huur niet kunnen opbrengen. Volgens haar gaat het over de hele linie om een gematigde huurverhoging, gelijk aan de inflatie met een heel klein beetje erbij. 'Er zijn uitzonderingen en dan zijn het eerder die excessen waar je iets aan moet doen, dan dat je aan alles iets moet doen', zegt Ollongren.

Maatregelen overheid

Ze wees er verder op dat de overheid allerlei noodmaatregelen in gang heeft gezet om inkomens te ondersteunen, zodat mensen nog wel hun salaris ontvangen. Als huurders door de coronacrisis toch in nood komen, moeten ze aan de bel trekken, adviseerde de minister.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / FD 

Ook interessant