toggle menu

Hypotheek aflossen met renteverlaging na overlijden partner

Hypotheek aflossen met renteverlaging na overlijden partner

Klanten van een groot aantal banken kunnen hun hypotheek boetevrij oversluiten naar een lagere rente, wanneer hun partner is overleden. Huiseigenaren zijn hiervan niet altijd op de hoogte, volgens de Consumentenbond.

Ruim de helft van de hypotheekverstrekkers komt klanten financieel tegemoet als zij te maken krijgen met het verlies van hun partner. De banken, waaronder ING, Rabobank en ABN AMRO, geven huiseigenaren de mogelijkheid om de hypotheek boetevrij af te lossen of over te sluiten naar een lagere dagrente. Dat constateerdede Consumentenbond eerder na onderzoek.

De mogelijkheid om te kiezen voor een lagere dagrente staat vaak niet expliciet in de hypotheekvoorwaarden. Bij nagenoeg alle banken staat wel in de voorwaarden dat de achterblijver de hypotheek boetevrij mag aflossen als zijn of haar partner overlijdt.

Boetevrij oversluiten

Bij onder andere SNS, ING, Rabobank, ABN AMRO en Centraal Beheer is er ook de mogelijkheid om boetevrij over te sluiten naar een andere bank. Dit kan lastig zijn wanneer het inkomen niet hoog genoeg is. Voor oversluiten gelden daarbij advies-, notaris- en taxatiekosten.

Wanneer de achtergebleven partner niet heeft getekend voor de hypotheek en dus geen schuldenaar is, zijn niet alle banken bereid om de klant boetevrij te laten oversluiten naar een lagere rente. Bij onder andere Centraal Beheer, ING, Rabobank en SNS kan dit wel. De banken die hiertoe bereid zijn, kunnen de langstlevende partner vragen om een samenlevingsovereenkomst. Dit geldt bijvoorbeeld voor klanten van SNS.

Sommige banken benaderen de klant automatisch na het overlijden van hun partner, waar andere pas in actie komen als de achterblijver zelf een verzoek indient bij de hypotheekverstrekker. De meeste banken geven hun klanten 6 of 12 maanden de tijd na het overlijden van hun partner om te beslissen.

Bron: Consumentenbond

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant

Ga nu naar Lees meer over de onderwerpen in deze uitzending.