toggle menu

'Hypotheeklimiet moet wel verder omlaag'

'Hypotheeklimiet moet wel verder omlaag'

Hans Hoogervorst, VVD-prominent en oud-minister van Financiën, vindt het 'onbegrijpelijk' dat in Nederland zo negatief is gereageerd op een voorstel om het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen voor een huis verder omlaag te schroeven. 'Dit laat zien dat de politiek niets heeft geleerd van de crisis', zei hij zaterdag in De Telegraaf.

Momenteel kunnen huizenkopers in Nederland 103 procent van de koopsom lenen. In 2018 moet dat verlaagd zijn tot 100 procent. Als het aan onder meer Klaas Knot, de president van de De Nederlandsche Bank (DNB), ligt gaat het kabinet nog een stap verder en wordt de hypotheeklimiet ieder jaar met 1 procentpunt verlaagd tot het maximum op 90 procent ligt.

'Belangrijk middel'

Hoogervorst is het volledig eens met Knot en de andere toezichthouders die met het voorstel kwamen. 'Als we teruggaan naar 90 procent, zitten we nog steeds op een norm die internationaal gezien hoog is. Overal in de wereld is dat een stuk lager. In Londen, waar ik nu woon, is 80 procent echt het maximum. Deze norm wordt wereldwijd gezien als een heel belangrijk middel om de woningmarkt niet te laten ontploffen.'

'Crisis niet voorbij'

Afgelopen jaren kwamen veel woningbezitters in de problemen, nadat hun huizen 'onder water' waren komen te staan. Hoogervorst raadt huizenzoekers aan altijd eigen geld in te leggen bij het kopen van een huis.

'De crisis is nog helemaal niet voorbij. We leven nu in een nieuwe bubbel, veroorzaakt door de lage rentes van centrale banken. Maar wat gebeurt er als die rentes weer omhoog gaan? Er bestaat een kans dat de woningmarkt dan weer in elkaar stort. Op zo'n slechtweerscenario moet je altijd bedacht zijn.'

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant