'Identiteitsfraude schaadt slimme meter'

'Identiteitsfraude schaadt slimme meter'

Netbeheerders nemen maatregelen om te voorkomen dat met identiteitsfraude gegevens van de 'slimme meter' kunnen worden opgevraagd. Dat laat brancheorganisatie Netbeheer Nederland donderdag weten.

Valse naam

Een journalist slaagde er deze week in om de gegevens van een bepaald adres te verkrijgen door zich voor te doen als klant. De branche neemt dit hoog op. Hieruit blijkt immers dat het mogelijk is om onder een valse naam gegevens van anderen op te vragen.

Inzicht in energieverbruik

Consumenten die inzicht willen in hun energieverbruik, kunnen kiezen voor het gebruik van online apps die de gegevens van hun eigen energiemeter doorgeeft. Dit kan alleen als de consument een slimme meter heeft.

Strengere controle

Komende maand accepteren de netbeheerders even geen data-aanvragen van nieuwe adressen. Betrokken partijen zullen kritisch tegen het licht worden gehouden en er zal een gedragscode worden opgesteld. Dit om strenger controle uit te oefenen op de identiteit van de klant, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de invoering van het meternummer van de klant.

Kamerleden geschrokken van nieuws

Lid van de Tweede Kamer voor D66 Stientje van Veldhoven is geschrokken van het nieuws en wil ook een debat over de zaak: 'Het zou niet mogelijk moeten zijn om zomaar bij anderen in te kunnen zien wat hun energieverbruik is. Het is belangrijk dat als mensen een slimme meter hebben, hun gegevens goed zijn beveiligd.'

D66 wil van minister Henk Kamp (Economische Zaken) weten hoe het kan dat deze gaten in de beveiliging zijn ontstaan en hoe hij met het bedrijfsleven gaat regelen dat de privacy wordt gewaarborgd.

Arnoud Groot sprak in zijn column over de slimme thermostaat al over een privacyrisico.

Bron: ANP

Ook interessant