toggle menu

Imitatie-webwinkels goudmijn voor fraudeurs

Imitatie-webwinkels goudmijn voor fraudeurs

Fraudeurs bouwen steeds vaker complete webwinkels na. Enkele weken geleden werd de internetsite van elektronicagigant Dixons gekopieerd en afgelopen week werden klanten die dachten te kopen bij Computerland opgelicht.

De nepwinkels lijken volgens De Telegraaf sprekend op de echte webshops. Criminelen kopiëren het bedrijfslogo en ook de rest van het ontwerp wordt tot in de kleinste details nagemaakt.

Dixxons of Dixons?

Alleen het webadres verraadt dat het om een andere site gaat. De internetadressen lijken echter zo op elkaar dat consumenten regelmatig in de val trappen. Zo bestelden mensen voor 400 euro een PlayStation bij Dixxons.com. 'Toen het product niet werd geleverd, kwam ik erachter dat de site nep was. Ik had bij Dixons.nl moeten zijn', aldus een van de gedupeerden.

'Het is een groot probleem', zegt Fleur van Eck, directeur van Fraudehelpdesk.nl. 'Thuiswinkel.org zit er ook behoorlijk mee in de maag en ook het Landelijk Meldpunt Internetoplichting doet wat het kan.'

Op je hoede

Keurmerken kunnen je helpen om niet in de val te lopen. Ga daarbij niet blind op een logo af; dat kan gekopieerd zijn. Lees hoe je kunt controleren of een keurmerk klopt. Daarnaast kun je de online webshop-alerts van het programma Opgelicht?! volgen. Komt een webwinkel in de lijst met alerts voor, dan weet je dat er iets niet klopt.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant