Impasse in EU over onkruidverdelger

Impasse in EU over onkruidverdelger

De experts van de Europese landen kunnen het niet eens worden of glyfosaat op de Europese markt mag blijven. Ook donderdag was er geen meerderheid te vinden voor verlenging van het gebruik van het omstreden middel.

Op tafel lag een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van middel met negen jaar toe te staan. Nu dat is afgewezen is het aan het dagelijks bestuur van de EU om stappen te nemen, bijvoorbeeld door het voorstel aan te passen of terug te trekken. Voor 1 juli moet er een besluit zijn, anders verloopt de vergunning voor het middel en zal het om die 'technische' reden van de markt moeten.

Mogelijk kankerverwekkend

Glyfosaat is een veelgebruikt basisproduct in onkruidverdelgers, onder meer in Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Het middel is mogelijk kankerverwekkend. In Nederland zijn sommige tuincentra gestopt met de verkoop.

Nederland is op zich voor een verlenging, maar stelt wel als voorwaarde dat als het middel inderdaad kankerverwekkend blijkt dat dan de toestemming voor verlenging wordt ingetrokken.

Milieuorganisaties zoals Greenpeace willen het middel van de markt.

Bron: ANP

Ook interessant