'Impotentie en problemen vruchtbaarheid door langdurig gebruik ibuprofen'

'Impotentie en problemen vruchtbaarheid door langdurig gebruik ibuprofen'

Een onderzoek van Deense en Franse artsen wijst uit dat mannen die langdurig ibuprofen gebruiken een grotere kans hebben op impotentie en vruchtbaarheidsproblemen. Door de pijnstiller werd minder testosteron aangemaakt, wat kan leiden tot lichamelijke klachten als vermoeidheid, spierafname en erectiestoornissen. Dat meldt RTL Nieuws.

De proefpersonen uit het onderzoek namen twee pillen van 600 milligram per dag. Na zes weken was het effect ervan te merken aan de hoeveelheid testosteron. Bij sommige mannen was dit een kwart afgenomen. Deze aandoening heet 'hypogonadisme' en komt normaal alleen voor bij bejaarde mannen en zware rokers. Hierdoor moet het lichaam de testosteronproductie aanjagen, wat alleen op korte termijn werkt.

Permanente gevolgen bij langdurig gebruik

Onderzoekers vrezen voor permanente gevolgen bij mannen die ibuprofen langdurig slikken. ‘Onze grootste zorg is de vruchtbaarheid van die groep mannen’, vertelt David Møbjerg Kristensen van de universiteit van Kopenhagen. ‘Dit zijn goede pijnstillers, maar er zijn genoeg mensen die ze gebruiken zonder erbij stil te staan dat het echte medicijnen zijn.‘

Risico’s van overmatig gebruik

Radar besteedde in november 2017 al eens aandacht aan het gebruik van pijnstillers. De helft van de gebruikers denkt meer ibuprofen te kunnen slikken dan veilig is.

Hoeveel ibuprofen mag je per dag?

Bron: RTL Nieuws

Ook interessant