In 2030 minstens twee miljoen Nederlandse huizen zonder aardgas

In 2030 minstens twee miljoen Nederlandse huizen zonder aardgas

Klimaatonderhandelaar Diederik Samsom heeft de opdracht gekregen van het kabinet om meer huizen van het aardgas af te halen. In 2030 moeten er minstens twee miljoen Nederlandse huizen zijn zonder aardgas.

Samsons missie is 'aardgasvrije woonwijken', zegt hij in een interview met Trouw. De opdracht die hij van het kabinet heeft gekregen vindt hij 'realistisch en ambitieus'. In de eerste jaren moeten jaarlijks zeker 50.000 huizen aardgasvrij worden. Daarna moeten steeds meer huizen er vanaf.

Nieuwe huizen zonder gasleiding

Nieuwe huizen moeten zonder gasleiding gebouwd worden, geeft Samsom aan. Samsom gaat hierover in gesprek met bedrijven en belangenclubs. 'Nederland moet overstappen op andere energie', zegt hij. Voortaan moeten huizen verwarmd worden door groene stroom of warmtepompen. Hiervoor moeten huizen wel goed geïsoleerd zijn. 'Iedereen weet dat aardgas, een bron van CO2-uitstoot wegens klimaatverandering geen toekomst heeft', zegt Samsom.

'Overheden en bedrijven moeten meebetalen'

De enige drempel is dat de kosten te hoog zijn voor alleenwonende. 'De exacte kostenverdeling wordt uiteindelijk een politieke afweging', geeft Samsom aan. De overheden en bedrijven moeten meebetalen om dit haalbaar te maken. Samsom probeert hier een oplossing voor te zoeken.

Bron: RTL nieuws / Trouw

Meer over:

Ook interessant