toggle menu

In 4 provincies betalen autobezitters veel meer wegenbelasting

In 4 provincies betalen autobezitters veel meer wegenbelasting

In de provincie Zeeland betalen autobezitters dit jaar liefst 8,3 procent meer dan in 2018, wat zorgt voor ruim 4 miljoen euro hogere inkomsten voor de provincie ten opzichte van het vorige jaar. Zeeland gebruikt de inkomsten om de begroting op orde te krijgen na financiële tegenvallers in de afgelopen jaren, aldus het CBS. In acht van de twaalf provincies verandert het tarief niet.

Iedereen met een auto, motor of vrachtwagen moet motorrijtuigenbelasting betalen. Een deel betaal je aan de overheid en een deel aan de provincie waarin je woont. Voor deze belasting legt de overheid een maximum vast. Provincies mogen zelf, tot dat maximum, bepalen wat de hoogte is.

5,9 miljard euro aan wegenbelasting

Het Rijk en provincies verwachten ruim 5,9 miljard euro aan wegenbelasting te innen in 2019. Dat is bijna 200 miljoen euro meer dan in 2018. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) op basis van begrotingen van het Rijk en provincies. De toename komt vooral door 'een toenemend wagenpark', aldus het statistiekbureau.

Hier lees je meer over de verschillen in wegenbelasting per provincie

De opbrengsten voor het Rijk stijgen dit jaar naar verwachting met 3,5 procent tot bijna 4,3 miljard euro. Provincies verwachten ruim 1,6 miljard euro te ontvangen, 2,5 procent meer dan vorig jaar. De stijging wordt vooral veroorzaakt doordat het autobezit is toegenomen en door hogere tarieven bij het Rijk en enkele provincies.

Hoeveel moet je betalen?

Wil jij weten hoeveel wegenbelasting je moet betalen? Dat kun je met een tool van de Belastingdienst berekenen. Je hebt informatie nodig over de brandstof en gewichtsklasse van je auto, en het is handig om de kentekencard of advertentie van de auto (als je het voertuig nog niet gekocht hebt) erbij te houden.

Hoeveel wegenbelasting moet je betalen? Bereken het hier

Bron: ANP

Ook interessant