toggle menu

In Rotterdamse horeca kun je naar toilet zonder verplichte consumptie

In Rotterdamse horeca kun je naar toilet zonder verplichte consumptie

Wie in de Rotterdamse binnenstad hoognodig naar het toilet moet, kan nu terecht in een aantal cafés, restaurants en hotels zonder de verplichting daar een consumptie te gebruiken.

Zeven horecagelegenheden doen mee aan de proef die twee jaar duurt. De zaken zijn te herkennen aan een groene sticker op hun deur met de tekst 'Free Toilet.'

Binnenstad als City Lounge

'Rotterdam wil een gastvrije stad zijn met goede openbare toiletvoorzieningen: de Binnenstad als City Lounge, als huiskamer van de stad', zegt de gemeente. Vorig jaar stelden burgemeester en wethouders de zogeheten Zeiknota vast waarin de bouw van nieuwe openbare toiletten en het publiek toegankelijk maken van bestaande toiletten centraal stond.

Hoge Nood App

De deelnemende horecazaken ontvangen van de gemeente een kleine vergoeding voor het onderhoud en schoonmaken van de toiletten. Met de Hoge Nood App zijn ze makkelijk te vinden. Als proef slaagt, wil de gemeente het aantal zaken uitbreiden.

Het gaat vooralsnog om Cornelis, Fust en Coconuts op het Stadhuisplein, café De Ballentent aan de Parkkade, Hotel Pincoffs op de Kop van Zuid, Hotel-Restaurant Stroom in het Lloydkwartier en Wijnbar Het Eigendom in de Witte de Withstraat.

Radar Testpanel

In september 2017 liet het Radar Testpanel weten dat 97% van de mannen en vrouwen meer openbare toiletten wilde voor vrouwen.

Bron: ANP

Ook interessant