toggle menu

'Individueel gespaard pensioen kan erg laag uitvallen'

'Individueel gespaard pensioen kan erg laag uitvallen'

Werknemers die individueel voor hun pensioen sparen, krijgen waarschijnlijk te maken met grote tegenvallers wanneer het pensioen wordt uitbetaald. De uitkering kan door de lage rente tegen die tijd zelfs gehalveerd zijn, constateert de Volkskrant.

Ruim een miljoen Nederlanders sparen individueel voor hun pensioen, omdat ze buiten de pensioenregeling vallen die voor hun sector in een cao is vastgelegd. Dit gebeurt via een zogenoemde beschikbarepremieregeling. Daarbij betaalt de werkgever een vast bedrag voor de werkende, dat vervolgens wordt belegd.

Wanneer de werknemer stopt met werken, treffen de financiële instelling en arbeidskracht een uitkeringsregeling in de vorm van het pensioen. De hoogte hiervan hangt af van de rentestand op het moment van uitkeren. Is deze laag, dan kan het bedrag flink tegenvallen.

'Duizenden te maken met tegenvallend pensioen'

Andersom geldt dit ook: een hoge rente zorgt voor een hoger pensioen. De rente bleef echter de afgelopen tijd erg laag, waardoor tienduizenden mensen een financiële tegenvaller te verwerken kregen. Volgens de Volkskrant kan dit nog eens duizenden werknemers overkomen.

Lees ook: 'Laat werkenden zelf hoogte AOW bepalen'

Bron: NOS

Ook interessant