toggle menu

'ING investeert meest in fossiele energie'

'ING investeert meest in fossiele energie'

ING is volgens de Eerlijke Bankwijzer de 'meest klimaatschadelijke bank van Nederland'.

Van alle banken investeert ING het meest in producenten van fossiele brandstof, zoals oliemaatschappijen, staat in een donderdag gepubliceerd onderzoek.

Olie en gas

ING zegt in een reactie dat olie en gas voorlopig nog belangrijke energiebronnen zijn. 'We financieren daarom nog steeds fossiele brandstofwinning om Nederlandse en buitenlandse huishoudens en bedrijfsleven van de noodzakelijke energie voorzien.' De bank beroept zich erop tevens een van de grootste financiers van duurzame energieprojecten te zijn.

Eerlijke Bankwijzer

De organisaties achter de Eerlijke Bankwijzer, onder meer Oxfam Novib, FNV en Milieudefensie, roepen ING en andere banken op hun investeringen zo snel mogelijk te verschuiven van fossiele naar duurzame energiebronnen. Meer financiële instellingen in Nederland beleggen in fossiele energie, maar ING spant wel de kroon.

Fossiele energiebedrijven

Volgens het onderzoek staken Nederlandse banken de afgelopen vijf jaar tenminste 30 miljard dollar (bijna 28 miljard euro) in fossiele energiebedrijven. Daarvan zou 25 miljard dollar voor rekening komen van ING. Tegenover dat geld stond volgens de onderzoekers bij de bank slechts 3 miljard dollar aan leningen aan belangrijke bedrijven en projecten in hernieuwbare energie.

Bron: ANP

Ook interessant