ING verlaagt spaarrente naar 0,03 procent

ING verlaagt spaarrente naar 0,03 procent

ING is de eerste grote Nederlandse bank die de variabele rente op spaarrekeningen van 0,05 procent naar 0,03 procent verlaagt. Het gaat specifiek om de zogeheten Oranje Spaarrekening. De verlaging gaat vanaf 16 juli in en geldt voor alle tegoeden.

Het verlagen van de rente naar 0,05 procent ging in oktober 2017 in stapjes. Eerst ging de verlaging uitsluitend in voor tegoeden tot 75.000 euro. In december 2017 ging de verlaging pas in voor alle tegoeden. Nu wordt deze tussenstap overgeslagen en geldt de verlaging naar 0,03 procent in één keer voor alle tegoeden.

Spaargeld opnemen

Radar heeft vorig jaar aan het Testpanel gevraagd wat ze zouden doen als de spaarrente daalt naar nul procent of zelfs negatief wordt. Een derde van de respondenten geeft aan dat ze het spaargeld opnemen als de spaarrente daalt naar nul procent. Bij negatieve spaarrente is dit percentage zelfs 58 procent.

Lees ook: 9 alternatieven voor spaarrente

Het beleid van de Europese Centrale Bank

Banken worden gedwongen om spaarrentes te verlagen door het agressieve beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB verlaagt sinds 2015 agressief de rentes voor leningen. Als de economische indicatoren voldoen aan de doelstellingen van de ECB, dan zal de centrale bank waarschijnlijk dit beleid langzaam afbouwen.

Bron: Radar / NU.nl

Ook interessant