Inleveren elektronisch afval wordt simpeler

Inleveren elektronisch afval wordt simpeler

Mensen die een kapot elektronisch apparaat willen inleveren, krijgen het makkelijker. Het ministerie van Milieu liet dit donderdag weten.

Ze kunnen terecht bij meer inleverpunten dan er tot nu toe waren en ze kunnen hun afgedankte apparaat inleveren zonder dat ze daarvoor in de plaats een nieuwe kopen.

Winkels met een verkoopoppervlakte voor elektronische apparatuur van meer dan 400 vierkante meter zijn voortaan verplicht om een inzamelpunt voor klein afgedankt elektrisch of elektronisch afval te hebben.

Producenten en importeurs zijn (mede)verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van de producten die zij op de markt brengen, op het moment dat die afgedankt worden. Met de nieuwe regeling, die formeel de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur heet, wordt stapsgewijs de hoeveelheid ingezamelde apparatuur die zij jaarlijks moeten innemen verhoogd: van nu 4 kilo per Nederlander, naar 12 kilo in 2016, naar uiteindelijk 17 kilo per Nederlander in 2019.

De nieuwe regeling zorgt er ook voor dat in Nederland (en in de landen waarnaar dit afval wordt geëxporteerd), de verwerkers van ingezameld elektrisch en elektronisch afval aan minimum kwaliteitseisen zullen moeten voldoen, stelt het ministerie. 'Dit zorgt ervoor dat nog meer waardevolle grondstoffen herwonnen en hergebruikt kunnen worden.'

Bron: ANP

Ook interessant